Måste

Det där ordet...
"Du måste plugga! Du måste arbeta! Du måste ha kläder!"
Den sista kanske var lite överdriven, men ni fattar vart jag är på väg. Det finns så många saker man måste göra, så många saker som vilar som en trehundrakilos vikt på ens axlar. Ibland är det tillräckligt för att få även den starkaste av oss att tappa fotfästet.
Det är egentligen inte sakerna att göra som kan krossa en människa, det är den kolossala vikten i orden "du måste".

Då bör man dra sig till minnes vad "måste" verkligen betyder. Det är någonting som omöjligt kan undvikas, någonting som (så länge världen inte går under) kommer att inträffa.
Enligt den deffinitionen är det alltså bara en enda sak som vi egentligen måste. Och det är inte att klia sig där nere om det kliar. Att dö så småningom kommer vi alla att göra. Jag tror inte att ens det är så hemskt som det låter, vem vill leva i all framtid?

Vad är då alla dessa andra saker vi "måste"?
De obligationer vi har förutom döden är ingenting annat än sätt att förbättra vårt eget leverne.
Om du inte städade ditt rum skulle det bli väldigt otrevligt, men du kan fortfarande bo uppe på allt skräp.
Om du inte hade kläder på dig skulle du bli kall om delar av kroppen du helst inte är kall om, men vissa gillar ju svalka.
Min poäng är att det bästa är att inte använda ordet "måste", utan istället motivera för sig själv varför man BÖR göra saker och ting.

En insikt eller två

"Lev livet! Det är alldeles för kort för att slösas bort!"

-Livet är det längsta du någonsin kommer att uppleva. Jag säger inte att du ska slösa bort det (om nu en sån sak är möjlig från första början), jag menar att man måste njuta av ingenting.
Alltid är det någonting, det är oftast någon som kräver någonting av dig, även om det är du som ställer krav på dig själv.
Tiden av ingenting är alldeles för värdefull för att inte slösas bort.

Ingenting kan utgöras av väldigt mycket. Jag tror att det finns mer i ingenting än i nånting, för om du gör nånting är det ju bara det du gör och ingenting annat.

Meningen med detta var egentligen ingenting. Men å andra sidan är ingenting värt mer än ingenting.